Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Ask questions about your setup or get help installing ZCS server (ZD section below).
timothyalangorman
Advanced member
Advanced member
Posts: 159
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:33 pm

Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Postby timothyalangorman » Tue Oct 30, 2012 9:34 am

ok this is a test server...
on NAT..
OS= centos 6.3 64 bit
external ip = 24.97.xxx.xxx
internal = 10.10.10.2
installing zimbra NE 7.2.1 rhel 64 bit

________________________________________________________________

/etc/hosts reads
127.0.0.1 localhost.localdomain localhost

10.10.10.2 mail.mydomain.com mail

_________________________________________________________________

/etc/dnsmasq.conf reads


server=24.92.226.12

server=24.92.226.11

domain=mydomain.com

mx-host=mydomain.com,mail.mydomain.com,5

listen-address=127.0.0.1

_____________________________________________________________________
/etc/resolve.conf reads
search mydomain.com

nameserver 127.0.0.1

______________________________________________________________________
echo $HOSTNAME gives

mail.mydomain.com

______________________________________________________________________

cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 gives


DEVICE=eth0

BOOTPROTO=none

NM_CONTROLLED=yes

ONBOOT=yes

TYPE=Ethernet

UUID="832d3357-ea05-4aa7-8fa2-zzzzzzzzzz"

IPADDR=10.10.10.2

NETMASK=255.255.255.0

GATEWAY=10.10.10.1

DNS1=127.0.0.1

IPV6INIT=no

USERCTL=no

HWADDR=e4:1f:13:zz:zz:zz

PREFIX=24

DEFROUTE=yes

IPV4_FAILURE_FATAL=yes

NAME="System eth0"

LAST_CONNECT=1351089806

_____________________________________________________________________

ping yahoo.com gives
PING yahoo.com (98.138.253.109) 56(84) bytes of data.

64 bytes from ir1.fp.vip.ne1.yahoo.com (98.138.253.109): icmp_seq=1 ttl=48 time=234 ms

64 bytes from ir1.fp.vip.ne1.yahoo.com (98.138.253.109): icmp_seq=2 ttl=46 time=128 ms

64 bytes from ir1.fp.vip.ne1.yahoo.com (98.138.253.109): icmp_seq=3 ttl=46 time=97.3 ms

^C


______________________________________________________________________
/etc/init.d/dnsmasq restart gives
dnsdomainname: Host name lookup failure

Starting dnsmasq:

______________________________________________________________________
dig mydomain.com mx gives

; <<>> DiG 9.8.2rc1-RedHat-9.8.2-0.10.rc1.el6_3.5 <<>> mydomain.com mx

;; global options: +cmd

;; Got answer:

;; ->>HEADER<
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;; QUESTION SECTION:

;mydomain.com. IN MX
;; ANSWER SECTION:

mydomain.com. 0 IN MX 5 mail.mydomain.com.
;; Query time: 0 msec

;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)

;; WHEN: Tue Oct 30 10:18:51 2012

;; MSG SIZE rcvd: 65

_____________________________________________________________________________________________
dig mydomain.com any gives
; <<>> DiG 9.8.2rc1-RedHat-9.8.2-0.10.rc1.el6_3.5 <<>> mydomain.com any

;; global options: +cmd

;; Got answer:

;; ->>HEADER<
;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;; QUESTION SECTION:

;mydomain.com. IN ANY
;; ANSWER SECTION:

mydomain.com. 0 IN MX 5 mail.mydomain.com.
;; Query time: 0 msec

;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)

;; WHEN: Tue Oct 30 10:20:51 2012

;; MSG SIZE rcvd: 65


_____________________________________________________________________________________


host $(hostname) gives
mail.mydomain.com has address 24.97.xxx.xxx (my public ip)
___________________________________________________________________________________
When attempting to install I get


ERROR: Installation can not proceeed. Please fix your /etc/hosts file

to contain:

Where is the ip address of the host,

is the FULLY QUALIFIED host name, and

is the (optional) hostname-only portion

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Obviously my dnsmasq is not starting correctly. any Idea why?

I think I hit all the details but ??????????????
Thanks a bunch!!!

______________________________________________________________

Timg


timothyalangorman
Advanced member
Advanced member
Posts: 159
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:33 pm

Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Postby timothyalangorman » Tue Oct 30, 2012 9:37 am

I may be inportant to note that this root domain is running a prodiction webserver at it's root....

aka mydomain.com is on another server (and IP) running a web page....
If I configure this server to use a public IP it installs without issue.

Thanks again.

TIMG
soxfan
Outstanding Member
Outstanding Member
Posts: 958
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:08 pm

Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Postby soxfan » Tue Oct 30, 2012 11:24 am

I don't really know dnsmasq that well, as I've always used Bind, but it seems to me like your problem is related to the fact that when you run the 'host $(hostname)' command it comes back pointing to your external IP address. Looking at your configuration and comparing it to the "Split DNS" wiki page it looks like you've followed the steps correctly, but if you look at the Bind section there is a record for the name / IP address of the Zimbra server. I'm thinking you might need something comparable in the dnsmasq configuration.
timothyalangorman
Advanced member
Advanced member
Posts: 159
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:33 pm

Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Postby timothyalangorman » Tue Oct 30, 2012 12:19 pm

Yeah, I don;t see the translation section... I really need to getthis thing up.

Bind seems like a PITA but if this goes unanswered I may need to look into it..

The main purpose is to get my barracuda box back online with nat (on my production system..) as I stated bind is more complex than needed for a test server.. :(..

timg
soxfan
Outstanding Member
Outstanding Member
Posts: 958
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:08 pm

Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Postby soxfan » Tue Oct 30, 2012 2:03 pm

Bind is really not that difficult to setup for Zimbra purposes. You can pretty much follow the Wiki page and it should work. It seems like dnsmasq should read /etc/hosts, but it doesn't look like it is happening in your case. Like I said, I don't really know dnsmasq well enough to offer any suggestions. One thought. Just double-check your /etc/hosts file to be sure there are no special characters in there or anything like that.
timothyalangorman
Advanced member
Advanced member
Posts: 159
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:33 pm

Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Postby timothyalangorman » Tue Oct 30, 2012 2:34 pm

[quote user="soxfan"]Bind is really not that difficult to setup for Zimbra purposes. You can pretty much follow the Wiki page and it should work. It seems like dnsmasq should read /etc/hosts, but it doesn't look like it is happening in your case. Like I said, I don't really know dnsmasq well enough to offer any suggestions. One thought. Just double-check your /etc/hosts file to be sure there are no special characters in there or anything like that.[/QUOTE]
Will do...

Otherwise I'm blowing the install away and attempting bind...
timothyalangorman
Advanced member
Advanced member
Posts: 159
Joined: Fri Sep 12, 2014 10:33 pm

Issues with split dns.(yes I've read the offical doc)

Postby timothyalangorman » Wed Oct 31, 2012 12:14 pm

Just to close the loop here......
I re-installed centos 6.3 and did the above (followed the wiki)

and it worked...
Then in production I did it on a centos 5.7 box and it worked as well...
I'm now sending through a barracuda 200 and getting emails through it as well.
next step is barracuda > zimbra ldap integration. that's for next week. I've had enough for now...

Return to “Installation and Upgrade”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests