Page 1 of 1

Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Sun Jun 30, 2019 3:52 pm
by tgx
I am 16 hours into this and have imported my old domains using zextras.
Things are mostly working EXCEPT, I cannot send or receive emails which is kinda key.
Inbound email I see passes through my firewall and hits the server but never appears in
the inboxes.

I have added the trusted networks but I am still getting:
Docs I have found for this issue are dated version 4-5, not 8+

Outbound normally will give me the message from the web client that says:

<code>
Message not sent; one or more addresses were not accepted.
Rejected addresses: somerecipient <somerecipient@yahoo.com>
method: [unknown]
msg: Invalid address: somerecipient <somerecipient@yahoo.com>. com.zimbra.cs.mailbox.MailSender$SafeSendFailedException: MESSAGE_NOT_DELIVERED; chained exception is: com.zimbra.cs.mailclient.smtp.InvalidRecipientException: RCPT failed: Invalid recipient someuser@yahoo.com: 554 5.7.1 <someuser@yahoo.com>: Relay access denied
code: mail.SEND_ABORTED_ADDRESS_FAILURE
detail: soap:Sender
trace: qtp391914049-170:1561937903906:3f4a35948ff341ea
request:

Body: {
SendMsgRequest: {
_jsns: "urn:zimbraMail",
m: {
e: [
// [0]:
{
a: "somerecipient@yahoo.com",
p: "Some recipient",
t: "t"
},
// [1]:
{
a: "user@somewhere.com",
p: "Some User",
t: "f"
}
],
idnt: "eb0b5582-e736-4012-93da-ea3889dfc6bf",
mp: [
// [0]:
{
ct: "multipart/alternative",
mp: [
// [0]:
{
content: {
_content: "test
"
},
ct: "text/plain"
},
// [1]:
{
content: {
_content: "&lt;html&gt;&lt;body&gt;&lt;div style=&quot;font-family: Times New Roman; font-size: 12pt; color: #000000&quot;&gt;&lt;div&gt;test&lt;br data-mce-bogus=&quot;1&quot;&gt;&lt;/div&gt;&lt;/div&gt;&lt;/body&gt;&lt;/html&gt;"
},
ct: "text/html"
}
]
}
],
su: {
_content: "test"
}
},
suid: 1561909557283
}
},
Header: {
context: {
_jsns: "urn:zimbra",
account: {
_content: "user@somewhere.com",
by: "name"
},
authToken: "(removed)",
csrfToken: "0_c17fb915871d0bb3ba5f1c26ef51b4085c8f134a",
notify: {
seq: 6
},
session: {
_content: 12,
id: 12
},
userAgent: {
name: "ZimbraWebClient - FF60 (Linux)",
version: "8.8.12_GA_3809"
</code>

Re: Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Sun Jun 30, 2019 4:14 pm
by tgx
Okay, outbound issues are solved (dns resolver).
Any ideas on inbound?

Re: Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Sun Jun 30, 2019 5:32 pm
by tgx
Okay, so I have inbound and outbound working. I had to do a server rename
and set it to the name of the old server. Now everything is working EXCEPT,
in the zimbra Administation console there is a notification that some services are not running.
If I look at the services, I see a complete set of services listed for the server as running AND
a complete listing of services under the heading of the old server name as Not Running.
Looks like I need to fix something, just not sure what.

Any help appreciated, I know it's a Sunday afternoon in US, EST.

Re: Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Sun Jun 30, 2019 5:37 pm
by phoenix

Re: Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Sun Jun 30, 2019 6:13 pm
by tgx
More information if I run zmloggerhostmap all I see are the old hostname entries.

The instructions from here:

https://wiki.zimbra.com/wiki/ZmSetServerName

using

zmloggerhostmap -d zimbra-sn-u14-01.example.com zimbra-sn-u14-01.example.com
zmloggerhostmap -d zimbra-sn-u14-01 zimbra-sn-u14-02.example.com

are ineffectual. They do not delete the old hostname. It acts like it does but then restarting the server
they come back.

Interestingly at the moment I only show the correct server name now but only 1 service zmconfigd shows as
running. The rest show not running, even though they are.

Re: Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Sun Jun 30, 2019 6:16 pm
by tgx
Well it seems after some time all of the services are now showing as running.
I still have the old servernames in zmloggerhostmap but everything seems to be working
at the moment.

Re: Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Sun Jun 30, 2019 6:26 pm
by tgx
Last bits checked:

[zimbra@server ~]$ zmprov gacf | grep server2.com

zimbraReverseProxyAvailableLookupTargets: server2.com
zimbraReverseProxyUpstreamLoginServers: server2.com
zimbraVersionCheckNotificationEmail: admin@server2.com
zimbraVersionCheckNotificationEmailFrom: admin@server2.com

These are places that still reference the old server. What is the best way to change these?

Re: Trying to roll out new mail server before Monday

Posted: Mon Jul 01, 2019 4:22 pm
by tgx
I was able to correct these two:
zimbraVersionCheckNotificationEmail: admin@server2.com
zimbraVersionCheckNotificationEmailFrom: admin@server2.com

So I am left with:
zimbraReverseProxyAvailableLookupTargets: server2.com
zimbraReverseProxyUpstreamLoginServers: server2.com