A new security patch has been released to further address CVE-2022-27924.
This issue has been ranked as High by the Zimbra Team and we recommend that you use the most recent release available to avoid any issues.
https://blog.zimbra.com/2022/05/new-zimbra-security-patches-9-0-0-patch-24-1-and-8-8-15-patch-31-1/ (May 10th 2022)

can't send messages in imap on android

Post feedback about our hosted demo or your local install. Tell us what you love and/or what you’d like to see added in the future.
kyiu
Posts: 23
Joined: Fri Mar 08, 2019 4:06 pm

can't send messages in imap on android

Postby kyiu » Wed Apr 20, 2022 6:56 pm

I've been having this issue for a long time....
I'm hosting two domains with my zimbra 8.8.15. Both domains are working fine on the web client interface. I can send and receive emails just fine. How ever...in the mobile client (with android imap) I have problem sending emails. Both domains are able to sync with the server, how ever...only the default domain can send emails from the app. The 2nd domain always fails to authenticate on the outgoing server. I used the identical account setting for both domains. The 2nd domain always fails on the outgoing settings. Any has any ideas why?


User avatar
L. Mark Stone
Elite member
Elite member
Posts: 2380
Joined: Wed Oct 09, 2013 11:35 am
Location: Portland, Maine, US
ZCS/ZD Version: 8.8.15 Network Edition
Contact:

Re: can't send messages in imap on android

Postby L. Mark Stone » Fri Apr 22, 2022 7:25 pm

To begin to help, we really need:

- Your Zimbra version
- Unadulterated snippets from /var/log/zimbra.log showing the auth failure. (Search for like "saslauthd")
___________________________________
L. Mark Stone
Mission Critical Email - Zimbra VAR/BSP/Training Partner https://www.missioncriticalemail.com/
Zeta Alliance http://www.zetalliance.org/
kyiu
Posts: 23
Joined: Fri Mar 08, 2019 4:06 pm

Re: can't send messages in imap on android

Postby kyiu » Thu Apr 28, 2022 1:08 am

thanks for your reply...
The version is 8.8.15. and the log shows the error when it tried to authenticate on the outgoing connection:

Apr 27 20:48:07 mail /postfix-script[3618935]: the Postfix mail system is running: PID: 7935
Apr 27 20:48:19 mail zmconfigd[2653954]: Fetching All configs
Apr 27 20:48:19 mail zmconfigd[2653954]: All configs fetched in 0.02 seconds
Apr 27 20:48:21 mail zmconfigd[2653954]: Command not defined for imapd
Apr 27 20:48:22 mail /postfix-script[3619525]: the Postfix mail system is running: PID: 7935
Apr 27 20:48:23 mail zmconfigd[2653954]: Watchdog: service antivirus status is OK.
Apr 27 20:48:23 mail zmconfigd[2653954]: All rewrite threads completed in 0.00 sec
Apr 27 20:48:23 mail zmconfigd[2653954]: All restarts completed in 0.00 sec
Apr 27 20:48:57 mail postfix/smtps/smtpd[3617792]: connect from xxxxxxxxxxxxxxxxxxx my home network
Apr 27 20:48:57 mail postfix/smtps/smtpd[3617792]: Anonymous TLS connection established from lxxxxxxxxxxxxxxxxxxx my home network]: TLSv1.2 with cipher ECDHE-RSA-AES128-GCM-SHA256 (128/128 bits)
Apr 27 20:48:57 mail saslauthd[7808]: zmauth: authenticating against elected url 'https://mail.domain2:7073/service/admin/soap/' ...
Apr 27 20:48:57 mail saslauthd[7808]: zmpost: url='https://mail.domain2:7073/service/admin/soap/' returned buffer->data='<soap:Envelope xmlns:soap="http://www.w3.org/2003/05/soap-envelope"><soap:Header><context xmlns="urn:zimbra"/></soap:Header><soap:Body><soap:Fault><soap:Code><soap:Value>soap:Sender</soap:Value></soap:Code><soap:Reason><soap:Text>authentication failed for ["user id"]</soap:Text></soap:Reason><soap:Detail><Error xmlns="urn:zimbra"><Code>account.AUTH_FAILED</Code><Trace>qtp1684792003-53852:1651106937617:3f8427e5ce9b28e9</Trace></Error></soap:Detail></soap:Fault></soap:Body></soap:Envelope>', hti->error=''
Apr 27 20:48:57 mail saslauthd[7808]: auth_zimbra: "user id" auth failed: authentication failed for ["user id"]
Apr 27 20:48:57 mail saslauthd[7808]: do_auth : auth failure: [user="user id"] [service=smtp] [realm=domain2] [mech=zimbra] [reason=Unknown]
Apr 27 20:48:57 mail postfix/smtps/smtpd[3617792]: warning: SASL authentication failure: Password verification failed
Apr 27 20:48:57 mail postfix/smtps/smtpd[3617792]: warning: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx my home network: SASL PLAIN authentication failed: authentication failure

I masked out my network details to protect my network security. I hope you don't mind the post
User avatar
aman
Posts: 8
Joined: Mon Dec 02, 2019 12:41 pm
Location: India

Re: can't send messages in imap on android

Postby aman » Thu Apr 28, 2022 10:17 pm

Hi Mate,

Please try below and see how it goes for you.

zmprov ms `zmhostname` zimbraMtaSmtpSaslAuthEnable no
zmmtactl restart
kyiu
Posts: 23
Joined: Fri Mar 08, 2019 4:06 pm

Re: can't send messages in imap on android

Postby kyiu » Sat May 07, 2022 1:44 am

Thanks for the reply....
I just want reiterate, I'm hosting emails for domain1 & domain2. Domain1 is working just fine for both send and receive on Android. It's domain2 can't send emails. I don't want to break the smtp server and ended up have both domains not able to send emails. What can I do to backup the configuration so that I can rollback to changes?
User avatar
helper003
Posts: 8
Joined: Fri Feb 12, 2021 3:59 pm

Re: can't send messages in imap on android

Postby helper003 » Mon May 09, 2022 10:10 pm

Hi,

If your one domain is working fine and other is not and both are on same MTA server.

Then you can compare the domains attribute to find the difference.

zmprov -l gd working_domain.com
zmprov -l gd non_workingdomain.com

Or send here to check

Return to “Users”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests